top of page

Şifalı Bitkiler: Aynısefa

Calendula officinalis


Türkçe’de tıbbi nergis, portakal nergisi olarak da adlandırılan aynısefa, papatyagiller (Asteraceae) botanik ailesine ait, sarı veya turuncu çiçekleri olan tek yıllık bir bitkidir.


Genellikle bahar ve yaz aylarında çiçek açar. Doğal olarak Avrupa, Akdeniz bölgesi ve Batı Asya'da yetişir, ancak dünya çapında birçok bölgede yetiştirilebilir.


Toprak seçiciliği olmamakla birlikte drenajı iyi olan toprakları sever. 4.5-8.5 pH aralığında verimliliği artar. Güneş alan yerlerde gelişim gösterir. Tohumları ilkbahar veya sonbahar başında viyollere ekilir. Tarlaya 40x40 sıra arası ve üzeri ile 60 cm sıra arası çiftli çapraz dikim önerilir.


Aynısefa bitkisi, tıbbi ve kozmetik amaçlar için yaygın olarak kullanılan antienflamatuar, antifungal ve antibakteriyel özelliklere sahiptir. Çiçekleri, cilt rahatsızlıkları, yara iyileşmesi, güneş yanığı, cilt tahrişi, akne, egzama, sivilce, mantar enfeksiyonları gibi birçok cilt sorununun tedavisinde kullanılır.

Aynısefadan en çok maserasyon yağı yapılarak fayda sağlanır. Aynısefa maserasyon yağı yapmak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

Malzemeler:

  • Taze aynısefa çiçekleri (yeterli miktarda)

  • Soğuk sıkım zeytinyağı (veya badem yağı)

  • Cam kavanoz

  • Tülbent


Yapılışı:


Taze aynısefa çiçeklerini birkaç saat güneşte kurutun. Bu, suyun buharlaşması ve bitkinin yağ içeriğinin artması için gereklidir. Kurutulmuş çiçekleri cam kavanoza koyun ve üzerine zeytinyağını dökün. Kavanozu sıkıca kapatın. Kavanozu güneşli bir yere koyun ve yaklaşık 2-4 hafta boyunca güneşte bekletin. Bu süre boyunca kavanozu düzenli olarak çalkalayın. 2-4 hafta sonra, kavanozdan bitki kalıntılarını süzmek için tülbent kullanarak aynısefa yağınızı süzün. Yağı temiz, kuru bir cam şişeye aktarın ve serin bir yerde saklayın.



Uyarı: Aynısefa yağını kullanmadan önce bir test yaparak cildinizde herhangi bir alerjik reaksiyon gösterip göstermediğini kontrol edin. Ayrıca, hamileyseniz veya ilaç kullanıyorsanız, öncelikle doktorunuza danışmanız önerilir.

bottom of page