top of page

Araştırma Yazısı: Defne

Laurus nobilis


Lauraceae botanik ailesine mensup defne; yapraklarını dökmeyen, her mevsim yeşil, 5-10 metreye kadar uzayan, sert yapraklı, çok yıllık bir bitkidir. Sarımsı şemsiye şeklinde çiçekleri ve küçük, yuvarlak şekilli, sert, mor-siyah renkli yemiş şeklinde meyveleri vardır.


Akdeniz defnesinin anavatanı Akdeniz kıyılarıdır. Ülkemizde Ege, Akdeniz, Karadeniz kıyı şeridinde 0-1200 m rakımda rastlanır. En yaygın olduğu iller: Balıkesir, Bursa, İstanbul, Zonguldak, Kastamonu, Trabzon, Rize, İzmir, Muğla, Antalya, Mersin, Hatay ve Maraş’tır. Dünyadaki yayılış alanı: İtalya, İspanya, Portekiz, Fransa, Suriye, Fas, Cezayir’dir.


Uçucu yağı (Laurel leaf essential oil) yaprak hücrelerinde mevcut olup su buharı distilasyonu yöntemi ile elde edilmektedir. Sabit yağ (Laurel berry fixed oil) meyvelerinde mevcut olup kaynatma ile elde edilmektedir. Ayrıca yapraklar (Laurel leaf) kurutularak baharat olarak kullanılmaktadır.


Defne bitkisi Orman Genel Müdürlüğünce ODBOÜ (Odun Dışı Bitkisel Orman Ürünleri) içinde sınıflandırılmıştır. Doğada kendiliğinden yetişip şifa kaynağı olan defne; kekik, adaçayı, ıhlamur gibi ODBOÜ Türkiye ihracatında önemli bir yere sahiptir. Dünya defne ihtiyacının %90’ı Türkiye tarafından sağlanmaktadır. Türkiye dünyanın en kaliteli defne ihracatçısıdır.

NAHA Level 2 Profesyonel Aromaterapist öğrencimiz Sayın Zeliha Meral Önen’in Defne Bitkisi üzerine araştırma yazısının tamamına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Comments


bottom of page